REZIME 59. SAVETOVANJA SHD

Poštovani učesnici 59. Savetovanja SHD, drage kolege,

Sa velikim zadovoljstvom sumiramo rezultate 59. Savetovanja SHD, održanog 1. i 2. juna 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Zadovoljstvo nam je što je Savetovanje bilo veoma posećeno: oko 150 naučnika, istraživača rado je podelilo nove rezultate svojih istraživanja iz različitih oblasti hemije i tehnologije.

Sa ponosom obaveštavamo da je naučni program konferencije bio veoma bogat i sadržajan, a da je predavanja održalo sedmoro uglednih plenarnih i predavača po pozivu iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije, kao i dvoje mladih naučnika, dobitnika medalje SHD za pregalaštvo i uspeh u nauci. Veliko interesovanje izazvalo je takođe i stotinak usmenih i posterskih saopštenja. Svi prikazani rezultati, posebno oni sa predavanja, izazvali su veliku pažnju prisutnih i bogatu i plodnu diskusiju.

(više…)

59. Savetovanje Srpskog hemijskog društva

Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 59. Savetovanje Srpskog hemijskog društva biti održano 1. i 2. juna 2023 . godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u organizaciji Srpskog hemijskog društva i Hemijskog društva Vojvodine. Učesnici iz zemlje i regiona biće u prilici da prezentuju rezultate svojih istraživanja iz oblasti hemije, hemijske tehnologije, metalurgije, hemijskog inženjerstva i nastave hemije. Pozivamo Vas da nam se pridružite i da u vidu usmenih i posterskih saopštenja predstavite rezultate svojih naučnih istraživanja, te time doprinesete međusobnom upoznavanju, povezivanju u naučnoj saradnji i zajedničkom razvoju.

Zvanični jezici Savetovanja biće srpski i engleski. Više o programu Savetovanja i načinu prijavljivanja može se pročitati na sajtu Savetovanja: https://hdv.org.rs/59shd

Srdačno vas pozdravljamo!

Daniela Šojić Merkulov, predsednik Naučnog odbora Savetovanja

Suzana Jovanović-Šanta, predsednik Organizacionog odbora Savetovanja

Godišnja sednica Skupštine SHD-HDV

Poštovane kolege, članovi SHD-HDV,

Na osnovu člana 12 Statuta SHD-HDV

sazivam

godišnju sednicu Skupštine SHD-HDV, koja će se održati u sredu, 05.04.2023. godine, u Plavoj sali Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa početkom u 14 časova

Predlog dnevnog reda:

1.    Otvaranje Skupštine

2.    Usvajanje zapisnika sa prethodne Skupštine

3.    Predavanje: Prof. dr Snežana Maletić – Remedijacija zagađenih lokaliteta

4.    Izveštaj Izvršnog odbora o radu Društva za 2022. godinu

5.    Izveštaj o finansijskom poslovanju Društva za 2022. godinu

6.    Izveštaj Nadzornog odbora o radu Društva u 2022. godini

7.    Diskusija o izveštajima i njihovo usvajanje

8.    Plan rada Društva za 2023. godinu

9.    Finansijski plan za 2023. godinu

10.  Razno


Izveštaj sa prethodne skupštine i apstrakt predavanja sa biografijom predavača dati su u prilogu.

Napominjem da će posle Skupštine biti organizovana mala zakuska, na kojoj se mogu nastaviti diskusija i dogovori.

Takođe podsećam članove SHD-HDV da su učlanjenjem u SHD-HDV ujedno postali članovi SHD, EuChemS-a i IUPAC-a.

 Predsednik SHD – HDV,    

 dr Suzana Jovanović-Šanta

Priložene datoteke

Predavanje dr Igora Opsenice

Poštovane koleginice i kolege,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na predavanje dr Igora Opsenice, redovnog profesora Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod naslovom

„Heterociklična jedinjenja kao platforma za razvoj biološki aktivnih jedinjenja“.

Predavanje će se održati u utorak, 28.2.2023. godine, sa početkom u 11 h u učionici 14/V Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Biografija predavača i apstrakt predavanja dati su u prilogu.

Predavanje se održava u okviru Sekcije za medicinsku hemiju Srpskog hemijskog društva-Hemijskog društva Vojvodine (SHD-HDV). 

Predsednik Sekcije,

Prof. dr Bojana Srećo Zelenović

SRPSKO HEMIJSKO DRUŠTVO NAGRADILO NAJBOLJE STUDENTE ŠKOLSKE 2021-22. GODINE

Srpsko hemijsko društvo (SHD) nagradilo je, pored ostalih, najbolje studente Prirodno-matematičkog (PMF) i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (TF), za izuzetan uspeh postignut tokom 2021-22. godine. Spisak nagrađenih studenata predstavljen je u izveštaju predsednika SHD, Prof. dr Dušana Sladića, na Svečanoj skupštini SHD održanoj 7. decembra 2022. godine ( https://www.shd.org.rs/index.php/svecana-2022).

Godišnje nagrade SHD najboljim diplomiranim studentima za izuzetan uspeh u toku studija dodeljene su sledećim studentima:

  • Sofiji Milovanović, TF, prosek 10
  • Verici Grković, PMF, prosek 10
  • Nađi Štetin, PMF, prosek 10
(više…)