59. Саветовање

Српског хемијског друштва


Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, 1. и 2. јун 2023. године


Почетна Награде Галерија Спонзори Контакт

РЕЗИМЕ 59. САВЕТОВАЊА СХД

Поштовани учесници 59. Саветовања СХД, драге колеге,

Са великим задовољством сумирамо резултате 59. Саветовања СХД, одржаног 1. и 2. јуна 2023. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.

Задовољство нам је што је Саветовање било веома посећено: око 150 научника, истраживача радо је поделило нове резултате својих истраживања из различитих области хемије и технологије.

Са поносом обавештавамо да је научни програм конференције био веома богат и садржајан, а да је предавања одржало седморо угледних пленарних и предавача по позиву из Мађарске, Хрватске, Македоније и Србије, као и двоје младих научника, добитника медаље СХД за прегалаштво и успех у науци. Велико интересовање изазвало је такође и стотинак усмених и постерских саопштења. Сви приказани резултати, посебно они са предавања, изазвали су велику пажњу присутних и богату и плодну дискусију.

Уверени смо да су све активности током конференције, укључујући и Панел дискусију Проблеми наставе хемије у доуниверзитетском и универзитетском образовању и како их превазићи, као и заједничку вечеру учесника у ресторану , послужиле као добра основа за повезивање и нове сарадње.

Међу осамдесетак одличних постерских саопштења комисија у саставу Сања Панић, Мелина Калагасидис Крушић и Бранка Петковић за набоље је прогласила три, која су добила награду IUPAC-а:

  1. Теона Теодора Боровић: Утицај одабраног адитива на бази салицилата на растворљивост и структурну организацију кофеина у води
  2. Наталија Милојковић: Нанокомпозити TiO2/PPy за примену у фотокатализи
  3. Милена Петровић: Дизајн, синтеза и биолошки потенцијал нових индол-пиразолских хибрида.

Међу усменим саопштењима у области медицинске хемије комисија у саставу Душан Сладић, Олгица Недић и Бојана Срећо Зеленовић наградила је једно, чији аутор ће имати прилику да резултате својих истраживања представи на 10. Симпозијуму младих медицинских хемичара (10тх ЕФМЦ Yоунг Медицинал Цхемист Сyмпосиум, ЕФМЦ-YМЦС), који се одржава 7.- 8. септембра 2023. године у Загребу, Хрватска:

Павле А. Стојковић, Ана Костић, Ема Лупшић, Наташа Терзић Јовановић, Мирослав Новаковић, Милица Пешић, Игор М. Опсеница: Синтеза и цитотоксичност нових деривата склареола.

Зборник саопштења са Саветовања доступан је овде.

Одабране фотографије са конференције доступне су овде.

Хвала вам на учешћу и великом доприносу! Радујемо се новим сусретима!

Научни и организациони одбор 59. Саветовања СХД


Финансијска подршка Саветовању:Login Webdesign